Wat is taijiquan (tai chi)


Er zijn boeken vol over geschreven, maar er is maar één manier om er achter te komen wat het nu precies is: Gewoon zelf doen!Taijiquan (spreek uit tai-dzjie-tsjuwen, de oude spelling is t’ai chi ch’uan) is een Chinese bewegingsvorm, die bestaat uit een reeks langzaam en vloeiend uitgevoerde bewegingen.

Taijiquan is eigenlijk een verdedigingssport, maar in het westen wordt er voornamelijk voor de ontspanning getraind. Je kent vast wel de beelden van langzaam en soepel bewegende Chinezen in een park. Deze oefeningen hebben vaak beeldende namen, zoals: “grijp de mus bij de staart”, “ooievaar spreidt zijn vleugels” of “breng de tijger naar de berg”. Terwijl je deze aaneenschakeling van bewegingen maakt, train je ongemerkt je lichaam en ervaar je de ontspanning terwijl je rustig beweegt. Het is in principe geschikt voor iedereen.

Deze Chinese oefeningen bevorderen de gezondheid en geven innerlijke rust. Er wordt met aandacht en concentratie getraind. Verder wordt de ademhaling dieper en ben je beter bestand tegen stressvolle situaties. Het verbetert de circulatie van het bloed, de ademhaling en je krijgt er meer energie van.

Het is een hele ontspannende manier om je gezondheid te bevorderen en op peil te houden. Je traint jezelf om met het hele lichaam als een eenheid te bewegen. Je wordt je ook bewust wanneer je een lichaamsdeel toch onnodig onder spanning zet.